söndag 4 september 2011

Draperierna på Skrapan

I Skrapan-anläggningens "Stora sal", som är kanske sisådär 10x7 meter, finns det draperier som går att dra för glasväggarna mot gymmet och mys/vänt-avdelningen. Skulle tro att man från början har valt glasväggar i stället för vanliga väggar för att det ska kännas någorlunda ljust och luftigt i ett trots allt ganska pluttigt källarutrymme; men att man sedan lagt till draperierna för att ge möjlighet till lugn och avkoppling vid vissa tillfällen, framförallt då på yogapassen.

Nu blir det så att även på många andra pass än yoga så dras draperierna för - av deltagare; och det kan ju verka "ganska oskyldigt" - man vill inte bli distraherad av folk som befinner sig utanför, får för sig att någon därute kanske "tittar på en", och tänker inte på att fördragna draperier stjäl dyrbara centimetrar av utrymmet, ökar känslan av en instängd, madrasserad, varm miljö - för alla på passet; och dessutom faktiskt delvis hindrar luftflödet genom ventilationen så att det verkligen blir ännu varmare och syrefattigare än det behöver vara. Det brukar inte vara någon som frågar funktionärerna - ledare eller värd - om detta utan man smyger helt enkelt runt på eget bevåg och drar för medan passet förbereds eller under uppvärmningen.

Både som ledare och som deltagare i flera olika pass på Skrapan har jag grunnat på hur man ska agera om man nu faktiskt helst vill att draperierna ska vara fråndragna, inte fördragna. Man vill ha den luftigare känslan och gillar att ha lite "kontakt" med dem utanför - de får gärna se med egna ögon vad de olika passen går ut på, och ibland händer det att man vinkar eller smajlar åt någon man känner igen, om man nu för ett ögonblick råkar vända blicken utåt. Det känns ju oerhört fånigt om ett par individer just har dragit för alla draperier och man själv direkt därefter själv går runt och drar ifrån dem igen - fast man har väl lika mycket "rätt" att dra ifrån som att dra för!!? Så det gör man ju inte, fast man kanske gärna vill. Så det blir såhär:  De som drar för vinner. Frågan är ju ändå bara vilken kamp som skulle kunna uppstå mellan falanger som vill dra ifrån resp. för om alla som vill något sätter igång och agerar självsvåldigt med inredningen?!

Som ledare har man c:a 1000 mer träningsmässiga saker att tänka på när man sätter igång ett pass än exakt hur draperierna hänger, och det sista man vill göra är att agera polis och "rätta till" något som någon gör "i bakgrunden" så det är förstås väldigt sällan ledarna tar kommandot över draperierna - man kan vara en bit in i uppvärmningen och se i ögonvrån hur draperierna börjar röra sig; då avbryter man sig givetvis inte för att "säga till". På så vis blir det lite av djungelns lag som råder vad det gäller draperierna och makten tillfaller dem som vill dra för - och som tar saken i egna händer, även om det finns andra som vill ha fråndraget och öppet.

Nu kommer jag till den punkten där jag vill runda av och känner att jag borde ha ett förslag. Typ:

  • "montera bort och göm draperierna när det inte är yoga" eller
  • "vi får skärpa oss alla ledare/värdar och ta kommandot över draperierna" eller
  • "vi får skärpa oss alla passdeltagare och lämna inredningen ifred"
Men jag vet inte. Det där känns inte riktigt hundra, någon av dem.
Jag har inget förslag. Jag får väl sluta här ändå men denna oavslutade tanke.

Återgår till VM och Christian Olsson i stället då.
Ha en trevlig söndag! :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar