lördag 14 maj 2011

Kroppkakor!

Har kört en jämförande studie av delikatessdiskarnas kroppkakor, denna ädla småländska (och öländska) nationalrätt!



Två leverantörer har testats:

1. Kroppkakor från Göta Fisk. ... En fisk- och ost-butik på Götgatan som även har allt möjligt annat.
2. Kroppkakor från G. Nilssons Livs, Hötorgshallen. ...Mest en köttdisk.

Båda sorterna får höga poäng för kvalitet och stiligt hantverksmässigt utförande, god "deg" och välgjord fyllning. En del skillnader kan man dock notera:

Storleken: (2) från hötorgshallen är en normalstor klump på sisådär 6-7cm diameter, så att 2 st blir en lagom portion; medan (1) är en riktigt bjässe  - 10cm?? och därtill ganska klotformad så det blir rejält mycket mer mat av detta - en kroppkaka per portion räcker absolut!

Smaken: Degen/popatissmeten - trevlig smak på båda (mild förstås). Men stor skillnad på fyllningen; på (1) från Göta Fisk är den mer smaksatt och kryddig, ordentligt med kryddpeppar (och kanske nejlika?) ger en traditionell husmans-smak; (2) däremot är mildare  - och enligt min mening lite för mesig.

Hantering: Lilla kakan (2) beter sig helt normalt - man lägger den i sjudande vatten och efter en stund så flyter den upp till ytan - då är den klar att servera. Stora kakan (1) däremot är lite besvärligare, håller inte alltid ihop perfekt runt trycket av sin egen inre massa! Kan alltså spricka och då blir det ju lite mosigare med vatten som läcker in i fyllningen. Det tar också betydligt längre tid att värma denna - man kan behöva puffa till / skrapa loss den från grytbotten där den kan gegga fast och slå rot i sin långa väntan. När den till slut börjar maka sig uppåt är den ändå inte riktigt så genomvarm som man skulle önska; särskilt om den har kommit direkt från kylförvaring ner i grytan. Jag brukar faktiskt ta till det barbariska tricket att för-micra kakan c:a 15s innan den åker i grytan men det känns ju lite som en misshandel (abuse!) av hela traditionen så jag vill nästan inte erkänna det.

Summering: Kroppkakan från Göta Fisk vinner rejset en knapp noslängd före konkurrenten; det är kryddningen som avgör det hela - besvärligheter i grytan till trots.

Får väl bjuda på en affärsidé till branschen: Produktutveckla en lagom stor kroppkaka med kryddig fyllning! Lovar att det blir succé. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar