fredag 4 mars 2011

Örat



Fick en fråga igår under passet av en motionär om jag kunde sänka musikvolymen eftersom "örat" visade mycket på gult. Mitt svar blev (enligt Friskis officiella info) att volymen är okej så länge örat inte visar ihållande på rött. Jag vet ju att det är så men det kändes ändå som ett halvdåligt svar till den som frågade, eftersom gult normalt är en varningssignal i många situationer. Så jag sänkte en liten aning i alla fall.

Vi som ledare får informationen att grön och gul signal på örat är okej längre stunder medan rött är bara acceptabelt i korta blinkningar. Och det går ju bra att följa för oss som känner till denna instruktion!


Klippt från Sveavägens förslagslåda som visar ungefär hur vi ledare får saken formulerad:
"Önskemål om lägre volym på passen så att inte ledarna behöver skrika så högt.
Svar:
 Innan passet startar kontrollerar ledarna volymen genom att hjälp av "örat" som sitter på väggen. Röd färg ska inte dominera under passet men det kan lysa grönt eller gult och någon gång visa rött beroende på musikens karaktär. Du kan prata med ledaren om rött mot förmodan skulle dominera under ett pass Vi ställer in örat varje år för att det ska motsvara den volym som vi vill ha i vår träning för att ge inspiration och energi."


Jag tycker örat som information till motionärerna är problematisk. Det är ju rätt liten chans att man ska ha råkat ramla på denna info t.ex. i Sveavägens förslagslåda :-) Och man har ju en väl etablerad uppfattning från många andra sammanhang, trafikljus mm, om vad signalfärgerna egentligen betyder.

Grönt = "godkänt", "passera" och liknande.
Gult = "varning", "beredskap" mm.
Rött = "Stopp!", "förbjudet" osv.

Det är självklart så att om man från sin plats på träningsgolvet ser väldigt mycket gult lysa från en öronsymbol på väggen, att man kan bygga upp en obehagskänsla!

Det hade nog varit enklare om örat på väggen använde tre andra färger (eller bara två), med en skylt någonstans i närheten med en förklaring.


Mina tips till tränande på golvet som har speciella önskemål om musikvolymen är

  • att lyssna och känna mer än att titta på örat.
  • att välja plats i salen efter sina volymönskemål; det skiljer ganska mycket beroende på hur nära en högtalare man hamnar.
  • att träna med öronproppar om man är speciellt känslig.
  • minnas att det finns många olika önskemål.
  • tänka på att hörselupplevelsen är komplex; musik vi inte gillar och dålig ljudkvalitet kan bidra till att ljudet känns "för högt"; musik man gillar spelad i en bra anläggning är det däremot lätt hänt att man vill skruva upp högre än vad som är lämpligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar