tisdag 21 juni 2011

Aj då!

Dokumentären om "bantning" som jag rekommenderade härförleden verkar ha försvunnit från svt play. (jag sätter citationstecken om ordet bantning för jag tycker det är bra info om kost och träning som kan användas på så många fler sätt än just till vikt/volym-nedgång.
Jag gillade denna dokumentär. Framför allt att det hela var uppbyggt kring tydliga mätningar och demonstrativa experiment, inte bara en massa guru-snack och allmänna hypoteser!

Jag kan ju summera vad jag minns i stället då eftersom själva videon verkar ha försvunnit:

  1. Portion. Stora portioner framför ögonen "lurar oss" att äta mer än vi behöver. Hjärnan verkar ha en sorts "bäst att passa på -ekonomi" som vinner över en eventuell strategisk plan att äta måttligt. Experiementet var uppbyggt kring att ge en biopublik (i olika grupper) gratis popcorn-bunkar (av olika grotesk storlek). Resultatet blev (lite förenklat) att man lämnar ungefär lika mycket kvar i botten oavsett hur stor bunke man bjuds på.
  2. Alternativ. Många alternativ framför ögonen får oss att äta mer totalt. En buffé-effekt alltså. Experimentet var att ställa fram godisskålar på arbetsplatser; antingen chokladkulor (samma innehåll) med överdrag i olika färger; eller alla kulor i samma färg. När det fanns fler färger att välja på gick godiset åt snabbare, fast innehållet/smaken var densamma på allt godis.
  3. Protein. Högre energiprocent protein i en måltid ger en mer varaktig mättnadskänsla. Byggjobbare serverades rejäla frukostar med samma energiinnehåll, men olika fördelning mellan kolydrat/fett/protein. De som fick mest protein rapporterade minst hungerkänslor efter några timmar.
  4. Konsistens. Mat i en grötaktig konsistens ger mer varaktig mättnadskänsla än mat uppdelad i vått och torrt. Ett gäng militärer fick exakt samma måltid, men halva gruppen fick sin måltid (inklusive drycken) körd genom en mixer före servering :-) Förklaringen var att separat vätska i magsäcken rinner undan ganska snabbt och magen börjar krympa tidigare - då kommer hungersignalerna.
  5. Kalcium/fett. Kroppen tar upp mindre fett ur maten om det finns rejält med kalcium tillhands. Mätningen gjordes direkt på avföring som samlades upp och skickades till ett lab i Holland (såklart :-) det är väl där de gör allt konstigt?). Avföringen innehöll mer fett om fettintaget kom från kalciumrik mat (mjölkprodukter) än från annan fet mat.
  6. Träning/energi. Ett träningspass ger en förhöjd energiåtgång som fortsätter c:a 24 timmar efter passet. En snubbe fick springa på ett löpband (ungerfär en halvtimme?) och man mätte energiåtgången både under passet och fortsatte mäta kontinuerligt hur hans energiomsättning utvecklades.
OBS. Jag minns inte alla detaljer. Dessutom: En del av experimenten känns ju verkligen inte 100% vetenskapliga men känslan var att de var gjorda speciellt för att passa in i dokumentären och att det fanns mer grundlig forskning som låg bakom det hela. Jag hoppas det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar