måndag 14 februari 2011

Dagens skivstångsredskap: Hantlar!

På ett pass som heter "Skivstång" kan man ju kanske ledas in i tron att själva skivstången, med sina vikter, är det viktigaste och att allt annat är utfyllnad. Men si, så var det inte riktigt! I flera situationer är ju stången oslagbar, men många rörelser som man gör med stången går bra att göra med hantlar i stället, det kan vara en fördel på flera sätt:


  • Man kan jobba med grepp/armar i en annan vinkel som stången inte tillåter för att den alltid är så rak och "tråkig" :-)
  • Man kopplar loss höger och vänster sida och får koll på att man inte "fuskar" och belastar ena sidan tyngre.
  • Och självklart: man kan göra helt andra rörelser som inte alls funkar med stången.
I mitt nuvarande pass är det
  • Utfall framåt/bakåt, (balans och benstyrka)
  • Breda knäböj med lyft av viktskiva, (ben/axlar)
  • "Flies" och (bröststyrka)
  • "Kickback" (överarmens baksida)
som måste göras med hantlar (eller lösa viktskivor).

Det kan ju kännas lite mer vingligt och koncentrationskrävande att få till rörelser med hantlar med rätt teknik; det kan man ju se både som en fördel och nackdel, man lär sig nånting på att ge det ett ordentligt försök!

Det sämsta med hantlar tycker jag är att det ofta inte finns så fantastiskt många tillgängliga på anläggningarna, men som tur är går det nästan alltid att ta viktskivor i stället, då gäller det att hitta ett bra grepp bara.

Som vanligt: Rätt vikt har man hittat när man kan göra sisådär 10-12 repetitioner med fin teknik, sedan om man tar en egen liten paus när tekniken börjar spricka så är det helt okej! Om man kontrollräknar upp till 16 och det känns lätt eller bara "mellantungt" så är det dags för tyngre vikter nästa gång! Hurra!, säger man då :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar