tisdag 22 februari 2011

Muskler: form och volym - vad gäller??

Bläddrar runt i senaste Friskispressen, No. 2 2011, och hittar två ställen som behandlar form och volym hos muskler:

  • På sidan 22 svarar Jonna Coleman på en läsarfråga om hur man går tillväga för att bygga volym, Hur många reps bygger mest volym?. Svaret går ut på att köra 8-12 reps med tunga vikter och variera övningarna.
  • På sidan 37 är det Peter Jegefalk som under "Sant eller falskt" attackerar påståendet att Många repetitioner med lätt vikt ger långa slanka muskler. Det gör det inte alls, förklarar Peter, den metoden är meningslös; det är tunga vikter som gäller. Det tar så lång tid att bygga muskler så det är bara att sluta oroa sig. Punkt slut.
Det här var ju ganska intressant och faktiskt lite roligt också, det blir ju lite av en motsägelse att man ska ha tunga vikter för att bygga volym, och för att inte bygga volym så ska man minsann också ha tunga vikter och sluta oroa sig??!

I min värld är det så här:
  1. För att bygga upp styrka i muskeln så behöver man köra till märkbar uttröttning. Det kan man göra med tunga, mellan eller (ganska) lätta vikter. Med tunga vikter behövs förstås färre repetitioner för att nå uttröttningsstadiet.
  2. Vikterna avgör vilken typ av styrka som utvecklas mest; mer eller mindre uthållig styrka (bra för att t.ex. ro över älven); mer eller mindre "max-styrka": hur tung vikt man klarar i ett enda lyft, en ensam repetition (bra för att t.ex. slänga ut TV:n genom fönstret).
  3. När man först kommer igång med styrketräning utvecklas till en början (flera veckor) "bara" bättre nervkopplingar, fler fibrer aktiveras osv, vilket ger en god styrkeökning utan att muskeln växer märkbart.
  4. Så småningom, om man tränar på ett visst sätt; med tunga vikter i ganska korta set, så börjar också volymen öka.
  5. Volymen kan förstås också minska, om man minskar fett-innehållet av någon anledning; eller om man tränar för mycket så att muskeln inte hinner återhämta sig och "reparera skadan" från de tuffare träningspassen. Då minskar styrkan också.
  6. Det finns någonting som kallas muskel-tonus som också hör till saken; muskelns grundspänning i avslappnat tillstånd. Lågt tonus ger en helt sladdrig och slapp muskel. Tonus ökar om man tränar på något sätt. En spänd och stel muskel kan man få av att träna mycket, strunta i rörlighet, nervarvning och avslappning.
Om den estetiska biten så är det nog bara att konstatera att det är viktigt för många och man har totalt olika mål. Det har delvis med våra inbitna könsroller att göra, och inget som går att helt ignorera. Däremot vad det gäller själva styrkan i sig, så tror jag de flesta gärna orkar lite till, på det ena eller andra viset :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar