lördag 12 februari 2011

Tillbaka från skidresan! + Äntligen lite bilder!

Skivstångsledaren har haft en härlig veckotripp till Chamonix med allt det bästa: skidåkning varje dag, soligt väder, fantastiska vyer, mat, vin och trevligt sällskap; sambon/fotografen.
Varmt och skönt nere i Chamsan, mitt i bild le Glacier de Bossons, och längst upp toppen av Mont Blanc
(aka "Månkan") , 4810 m - precis där flygplansspåret "pekar". Egen reseterminologi uppstår efterhand...

Skidåkningen i Chamonix funkade finfint runt i de spridda systemen, men man fick hålla sig i de högre delarna pga snöbrist. Det hade inte snöat på veckor och det var riktigt varmt på eftermiddagarna. De mest kräsna offpistgängen var nog inte helt nöjda - nog för att man såg många gäng ge sig av med en massa utrustning upp och ut ur liftsystemen  på stighudar, men kanske mer för utflyktens skull, det verkade mest skarigt, hårt och ojämnt - eller så har de någon hemlighet i bakfickan.... Vi pistglidare hade i alla fall gott om alternativ och gott om plats också för den delen, lite av vitsen med att åka innan alla skollov kommer igång runt om i Europa.. Lite klimatvarning får man nog ändå utfärda när vädret känns såhär ojämnt, och kanske speciellt när man krockar med fjärilar i stället för barn i skidbacken!?

Vi satsade på stora liftkortet "Mont Blanc Unlimited" som även täcker Courmayeur på italienska sidan, och Verbier - en bra bit in i Schweiz, så med Chamsans egna spridda system plus de utrikiska så blev det utflykter hit och dit varenda dag. Väldigt trevlig variation! (Om man står ut med en stund på bussen då och då)

På plats i Courmayeur med Månkan nu från andra sidan, eller Monte Bianco som man säger här.
Som sagt, blå himmel varje dag hela veckan!

Körde med nästan enbart (ur)gammal och väldigt väl inkörd utrustning:
  • Hjälm (Boeri) och goggles (Marker) från Kalifornien, ja alltså inköpta där.
  • Som omväxling i värmen: Solbrillor från en mack utanför Mariestad för c:a 4 år sedan. De billigaste brillorna håller längst. så är det ju!
  • Skogsgrön/bruna (obs totalt omodern färg bland alla klar-grön/röd, flaggblå osv som alla har nu) snowboardkläder (från den tiden jag höll på mest med det) som en gång i världen införskaffades på O'Neill-butiken i Bluwater-köpcentret utanför London. Jag verkar ha rest runt en del!? - ja just det, det har jag ju :-)
  • Pjäxor från Lange som jag köpte i Chamonix förra gången det begav sig och nu nästan bytte ut i ren panik när jag räknade ut att förra resan till denna ort ägde rum under ett helt annat millenium. Hallå! 12 år gamla pjäxor kan väl ändå inte funka fortfarande?? Jo men det går bra - de sitter väldigt fint på foten när jag väl kommer på rätta knäppningen.. 2-3-3-2 på spännena så satt den som en smäck utan att helt stoppa cirkulationen... Och varför inte köra historiska pjux på en historisk alpinistdestination liksom!?
  • Stavar o skidor Head Power Thang som faktiskt bara är 3 år gamla!!, hittade dessa i Åre. Mycket bra grejer för de lite hårdare pisterna! Och det hamnade man på alltsomoftast under denna resa.
  • Långa tajts under plus det enda nya som jag köpte på fina gatan (ja alltså i en butik) på plats: ett skönt underställslinne från Falke. Dyrt, okej, men gud vad bra det var! Funktionsmaterial förståss. Inga remmar som åker omkring! Lagom tajt med stadiga inställbara axelband och ändå luftigt på de rätta ställena.

En puss från Verbier!

Jaha! Med vad har allt detta att göra med Skivstång?? ...Kan man kanske fråga sig.. men jooo! Det känns ju att den skivstångade kroppen verkligen är med på noterna och

  • orkar orkar orkar kämpa med ovan teknik - 2 dagar på 2 år innan denna plötsliga alpina skidchock?! (tekniksammanfattning: häng på plösen, låt hälen släppa en aning och höfta ut maximaaaalt och skääär igenom svängen!),
  • orkar med någon isfläck här och där,
  • bära och baxa grejer och väskor hitan & ditan,
  • orkar tre rätters megamax-ostabaserade savoyardska middagar inte minst! Tänk raclette, fondue, tartuflette, och bortåt Schweiz/Valais: rösti med täcke av lokal ost mm mm.

Skivstång är minsann en trevlig sport i sig själv men också en kanoners förberedelse för mycket annat!

Tjingeling då! Imorrn blir det pass.. bäst att öva lite innan, se om minnet sitter kvar - det svajar lite i balanssinnet fortfarande... alla svängar i pisterna plus flyg på det ??!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar