måndag 3 januari 2011

Fundering om konceptpass

Flex!
Friskis program för våren innehåller några nya träningsformer, bland annat "Flex", funktionell träning med fokus på rörlighet. Intressant tycker jag, jättebra med mer fokus på rörlighet och dessutom ett (såvitt jag vet?) nytt grepp för Friskis med att införa konceptpass; dvs. det finns ett enda centralt designat Flexpass, med musik och rörelser, som alla Flex-ledare lär in och "kommunicerar vidare" under de verkliga träningspassen på anläggningarna.

Det uppstår kanske ett par mindre önskvärda effekter här, som att man kan delta i olika Flexpass och få en felaktig idé om detaljgranskning och jämförelse av olika ledare; och att det kan bli tråkigt med bristen på variation - exakt samma musik och samma rörelser vart man än vänder sig.

Fördelarna överväger nog ganska rejält:

  • Träningseffekt. Man får en mycket bättre chans att lära in passet till 100% och maximera effekten i förbättrad rörlighet genom att verkligen slipa på detaljerna i sitt eget utförande, även om man "hoppar runt" mellan olika ledare/tider.
  • Rationalisering. Ledaren får lite mindre jobb med att förbereda pass inför varje säsong. Ja, jag antar alltså att det är mindre krävande att studera in ett pass som någon annan redan har satt ihop än att själv samla ihop och mixa musik, välja övningar osv. Eller så är skillnaden inte så stor som jag tror!? Det ska bli intressant att höra vad Flex-ledarna själva tycker om detta.
  • Kvalitet. Man slipper ifrån små knasigheter och "regelbrott" som ledarna ibland kan ha i sina egenkomponerade pass i början på säsongen. Sådant som brukar städas upp när ledaren själv känner att det inte funkar, eller vid en ledaruppföljning.
Hur som helst, hoppas att Flexpassen blir populära och hittar sin rätta målgrupp bland oss mer eller mindre stela och slarvigt stretchade individer!

På tal om koncept...
Då och då, eller jag borde kanske säga ideligen, jämförs Friskis Skivstång med Les Mills Body Pump-koncept, och det är förstås en intressant diskussion på flera nivåer. Mina uppfattning om detta är framför allt:
  • Passen vänder sig till något olika (men överlappande) målgrupper. Skivstång är mer anpassat och tryggt för den som har begränsad träningsvana. Body Pump kräver lite mer insikt och ansvar från deltagaren för att få till rätt teknik och undvika skador. Body Pump är nog å andra sidan lite roligare om man nu faktiskt är på den något mer avancerade nivån, med träningsvana, god koordination mm.
  • Det känns totalt främmande att Friskis skulle köpa in och tillämpa Body Pump-konceptet rakt av. Man kan då förstås inte heller göra ett eget konceptpass som direkt kapar Body Pump-idén och bara döpa det till ett eget namn utan att det blir en affärsjuridisk fråga. Ska det finnas ett Friskispass i grupp med styrketräning i takt till musik så måste det vara tydligt skilt från Body Pump.
Här finns intressant Friskis-info och lite historik om träningsformernas tillkomst och inte minst om namnen, intressant och vettigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar