tisdag 12 april 2011

Friskispressen gör mig på gott humör!

Nytt nummer 3/2011 har just kommit ut; Redan på sidan 8 kommer en trevlig återkoppling apropå eventuellt "onödig styrketräning" på Skivstångspass (!!). Detta är en fortsättning på förra numrets (kanske lite väl förenklade) avfärdande av träning med lätta vikter. Jag kommenterade det här.

Nu får vi turligt nog en uppföljning med lite mer nyanser; dels att
  • skivstångspass gör nytta, ...pust vilken lättnad :-)
  • bäst styrkeökande effekt av passet får man med vikter som känns rejält jobbiga.
Den nya "brasklappen" går inte in så noga på skillnaden mellan styrkeökning - att orka mer, och volymökning - alltså synlig storleksförändring hos musklerna - en estetisk förändring som kan vara väldigt önskad eller väldigt oönskad - beroende på vem man frågar. (Undrar lite... Handlar läsarfrågor oftast om volym/utseende, men svaren mer om styrka??)

Jag kan väl tillägga att den typ av styrketräning som ger tydligast synliga förändringar är lättast att få till i gymmet - korta set med riktigt tunga vikter, lite längre pauser. På skivstångspasset ligger fokus på uthållig styrka, och ett visst mått av kondition och rörlighet som bonus, jämförelsevis "mellanlånga omgångar med mellanvikter" - typiskt 16 repetitioner och ganska kvicka byten från övning till övning. Det ger mer effekt på styrkan och orken, mindre effekt på utseendet hos enskilda muskler. Däremot utmärkt chans till andra goda utseendeeffekter - OBS OBS! - bättre hållning och gladare mimik ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar